Sposób przygotowania:
Dorsz w sosie śmietanowo - serowymPrzygotowanie i przyprawienie ryby
Z dorsza usuwamy ości. Rybę obsypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.
Zapiekanie ryby
Rybę możemy pokroić na porcję. Naczynie do zapiekania natłuszczamy, wykładamy porcje ryby. Dorsza pieczemy w temp. 220 st. C 20 minut. Ja przykryłam rybę folią aluminiową.
Przygotowanie sosu
W czasie, gdy dorsz piecze się w piekarniku, przygotowujemy sos. Do rondelka przekładamy pokruszoną gorgonzolę, wlewamy śmietanę, podgrzewamy. Dodajemy ser mozzarella. Podgrzewamy. Sos doprawiamy ewentualnie do smaku.
Zapiekanie dorsza z sosem, wyłożenie na talerz
Na 5 minut przed końcem pieczenia na rybę wykładamy sos.
Rybę podajemy z ulubionymi dodatkami.