Sposób przygotowania:
Bacalhau com Natas czyli dorsz w sosie beszamelowy
Filety z dorsza zalać woda, wodę posolić i zagotować. Filety gotować w wodzie przez 5 minut. Wyciągnąć z wody. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelnię wlać dwie łyżki oliwy z oliwek, podgrzać i na rozgrzana oliwę wrzucić ziemniaki. Smażyć je na średnim ogniu do momentu aż będą miękkawe. Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do szklanej miski. Na tę samą patelnię wlać kolejne dwie łyżki oliwy. Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na patelnię, czosnek rozdrobnić praską, cebule zeszklić, dodać do ziemniaków. Do ziemniaków dodać też rozdrobnione filety z dorsza. W większym rondlu roztopić masło, dodać mąkę, Zesmażyć, potem dolać mleko i śmietankę, wymieszać by powstał dość gęsty sos , na końcu dodać gałkę muszkatalową, sól i pieprz do smaku. 1/3 sosu dodać do ziemniaków z rybą, delikatnie wymieszać. Można jeszcze dosolić i popieprzyć do smaku. Tak przygotowane ziemniaki z dorszem ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać beszamelem, na wierzchu ułożyć warzywa Hortex. Naczynie wstawić do piecyka i zapiekać w 180 C przez około 30 minut, Smacznego :)
robaczek
Czekoladka 2
mocsłodkości