Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1359]

Dorsz w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny dorsz zapieczony w sosie pomidorowym jest lekki, smaczny i bardzo fit. Proponuję podać go w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki.

Dorsz w sosie pomidorowym

Składniki:

Dorsz w sosie pomidorowym

 

  • filet z dorsza - u mnie ok. 500 g
  • 1 cebula
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • suszona bazylia

Sposób przygotowania:

Dorsz w sosie pomidorowym

ETAP 1:

Dorsz w sosie pomidorowym
Przygotowujemy sos pomidorowy, którym polejemy dorsza

Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Dodajemy passatę pomidorową, oregano, bazylię, sól i pieprz. Podgrzewamy, aż sos się zagęści.

ETAP 2:

Dorsz w sosie pomidorowym
Filet z dorsza kroimy na porcje, przyprawiamy solą

Filet z dorsza pozbawiamy skórki, kroimy na porcje, przyprawiamy z obu stron solą.

ETAP 3:

Dorsz w sosie pomidorowym
Rybę układamy w naczyniu do zapiekania i polewamy sosem

Rybę układamy w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia i polewamy sosem.
Pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.