SUPERPRZEPIS

Dorsz zapiekany z serem Grana Padano

  • 12
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Dorsz zapiekany z serem Grana Padano Więcej zdjęć (5)

Smaczna rybka zapiekana z serem Grana Padano i majonezem. Pyszne, a raz na jakiś czas można zaszaleć z kaloriami!

Składniki:

Dorsz zapiekany z serem Grana Padano

 

  • 60 dag filetu z dorsza
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • Przyprawa do ryb wg smaku
  • Sól cytrynowa do smaku
  • Mąka do obtoczenia ryby
  • Olej do podsmażenia ryby i cebuli
  • 10 dag sera Grana Padano

 

Sposób przygotowania:

Dorsz zapiekany z serem Grana Padano
Filety z dorsza odmrażam i odsączam z wody, dzielę na odpowiednie kawałki. Każdy kawałek solę i posypuję przyprawami, po pół godzinie obtaczam w mące i lekko smażę na oleju. Przekładam do żaroodpornego naczynia.

Cebulę obieram i kroję w piórka, przesmażam do miękkości na pozostałym z ryby tłuszczu. Kawałki dorsza smaruję majonezem , na wierzch wykładam usmażoną cebulę, na górę trę ser . Naczynie z rybą wkładam do nagrzanego piekarnika, 180 st. C na jakieś 15-20 minut.
Dorsz zapiekany z serem Grana Padano
Etap 1 Filety z dorsza odmrażam i odsączam z wody, dzielę na odpowiednie kawałki. Każdy kawałek solę i posypuję przyprawami,
Dorsz zapiekany z serem Grana Padano
Etap 2 po pół godzinie obtaczam w mące i lekko smażę na oleju. Przekładam do żaroodpornego naczynia.
Dorsz zapiekany z serem Grana Padano
Etap 3 Cebulę obieram i kroję w piórka, przesmażam do miękkości na pozostałym z ryby tłuszczu.
Dorsz zapiekany z serem Grana Padano
Etap 4 Kawałki dorsza smaruję majonezem , na wierzch wykładam usmażoną cebulę, na górę trę ser . Naczynie z rybą wkładam do nagrzanego piekarnika, 180 st. C na jakieś 15-20 minut.