WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Dressing balsamiczny do sałatek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dressing czyli sos do sałatek na bazie zielonej sałaty, rukoli itp. zrobiony na bazie octu balsamicznego, miodu, czosnku i oleju. Wyrazisty w smaku.

Dressing balsamiczny do sałatek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dressing balsamiczny do sałatek

 

Sposób przygotowania:

Dressing balsamiczny do sałatek

ETAP 1:

Do kubka wlać odmierzony olej słonecznikowy. Dodać odmierzony ocet balsamiczny. Następnie dodać miód i musztardę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do kubka z pozostałymi składnikami dressingu. Dodać szczyptę soli. Następnie wszystko dokładnie wymieszać.

Dressing można użyć od razu do sałat na bazie zielonych liści sałaty/rukoli itp. Ja swój sos zamknęłam w słoiczku i przechowywałam w lodówce. Po 2-3 dniach moim zdaniem był smaczniejszy, a smaki się lepiej przegryzły.

Dressing balsamiczny do sałatek
Przeciśnięty przez praskę czosnek i sól dodane do kubka
Dressing balsamiczny do sałatek
Musztarda sarepska dodana do kubka z octem i olejem
Dressing balsamiczny do sałatek
Ocet balsamiczny dolany do oleju słonecznikowego
Dressing balsamiczny do sałatek
Olej słonecznikowy odmierzony i wlany do kubka