ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 841]

Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara są delikatne, aromatyczne, szybko gotowe. Aby je wyjąc z szybkowara gotuję wieczorem, by do rana dobrze wystygły. Zimne przy wyjmowaniu są całe, ciepłe się rozwalają. Z wywaru wychodzi pyszny sos.

Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara

 

  • kapusta włoska 2 główki średnie,
  • ryż 3 woreczki,
  • mielona łopatka 60 dag,
  • jajka 2 sztuki "M",
  • kucharek 3 łyżki,
  • pieprz mielony czarny 1 łyżeczka,
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
  • cebula 2 sztuki średnie + 4 łyżki oleju + 1 łyżeczka cukru,
  • liść laurowy b1 sztuka,
  • ziele angielskie 4 sztuki

 

  • sos: wywar z gołąbków,
  • woda 3 szklanki,
  • przecier pomidorowy 100 gram,
  • śmietana 12% 100 gram,
  • mąka pszenna 3 łyżki,
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara
Z kapusty włoskiej wydrążyć głąb, włożyć do wrzącej wody z olejem (lepiej liście schodzą z główki) główkę kapusty i ściągać liście kapusty, z wystudzonych liści ściąć na płasko gruby nerw.

Ryż ugotować w nie solonej wodzie, odlać na durszlak, wsypać do miski, dodać jajka, mieloną łopatkę, pieprz mielony czarny i ziołowy, kucharka, podsmażoną na oleju z cukrem pokrojoną cebulę, wszystko ręką dobrze wyrobić do połączenia składników.

Na każdy liść nakładać łyżką porcję farszu i ciasno zawijać w rulony. Na patelni na oleju gorącym podsmażać z każdej strony gołąbki.

Do szybkowara włożyć rozkładane sitko (nie przypali się kapusta), układać w szybkowarze gołąbki, dodać liść laurowy, ziele angielskie, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 25 minut, dobrze gołąbki wystudzić, wyjąć na talerz, wywar przelać do mniejszego garnka, dodać przecier pomidorowy, mąkę, śmietanę, wodę i mieszać rózgą do zagęszczenia sosu.
Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara
Kapusta włoska powinna być miękka główka, nie twarda.
Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara
Wszystkie składniki trzeba dobrze wyrobić.
Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara
Ilość farszu nakładać w zależności od wielkości liścia kapusty.
Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara
Podsmażone na oleju są bardziej aromatyczne.
Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara
Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara
Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara
Gołąbki z włoskiej kapusty z szybkowara