Sposób przygotowania:
Sałatka z krewetkami, mango i cytrusowym dressingETAP 1:
1. Marynata do krewetek:
Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miseczki, połączyć ze sobą, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
2. Krewetki delikatnie obrać z pancerzy, umyć i zalać marynatą, odstawić na około 30 minut, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanej patelni grillowej.
3. Cebulę pokroić w piórka, a mango obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
4. Orzechy uprażyć na suchej patelni, a paprykę pokroić w kostkę.
5. Dressing:
Wszystkie składniki dressingu przełożyć do miseczki, dokładnie wymieszać ze sobą i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
6. Roszponkę umyć, osuszyć, przełożyć do głębokiego naczynia, dodać resztę pokrojonych składników, krewetki i delikatnie wymieszać. Następnie posypać orzechami i polać dressingiem.
SylaUla