EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 242]

Sałatka z krewetkami, mango i cytrusowym dressing

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka z delikatnymi, aromatycznymi grillowanymi krewetkami w towarzystwie świeżych warzyw, chrupiących orzechów i nuty słodkości w postaci mango, polana wyrazistym dressingiem na bazie ostrej musztardy, słodkiego miodu oraz orzeźwiających cytrusów.

Sałatka z krewetkami, mango i  cytrusowym dressing

Składniki:

Sałatka z krewetkami, mango i cytrusowym dressing

 

 

  • Marynata do krewetek:
  • 1/2 papryczka chilli
  • 2 łyżeczki curry
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z krewetkami, mango i cytrusowym dressing

ETAP 1:

1. Marynata do krewetek:
Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miseczki, połączyć ze sobą, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

2. Krewetki delikatnie obrać z pancerzy, umyć i zalać marynatą, odstawić na około 30 minut, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanej patelni grillowej.

3. Cebulę pokroić w piórka, a mango obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

4. Orzechy uprażyć na suchej patelni, a paprykę pokroić w kostkę.

5. Dressing:
Wszystkie składniki dressingu przełożyć do miseczki, dokładnie wymieszać ze sobą i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

6. Roszponkę umyć, osuszyć, przełożyć do głębokiego naczynia, dodać resztę pokrojonych składników, krewetki i delikatnie wymieszać. Następnie posypać orzechami i polać dressingiem.