kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Sos mięsny z puree dyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na bardzo smaczny sos do makaronu. Przygotowany z mięsa mielonego, cebuli, puree dyniowego i świeżych pomidorów. Sos podałam z makaronem. Polecam.

Sos mięsny z puree dyniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos mięsny z puree dyniowym

 

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g pomidorów
  • 1 szkl gorącej wody
  • 150 g puree dyniowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • makaron
  • woda do gotowania makaronu
  • olej + sól do gotowania makaronu

Sposób przygotowania:

Sos mięsny z puree dyniowym
Pomidory nacinamy i wkładamy do gotowanej wody, po kilku minutach wyjmujemy i przekładamy do zimnej wody. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory wyjmujemy z wody i zdejmujemy skórkę, kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso, cebulę, czosnek i smażymy przez kilka minut. Dolewamy gorącą wodę i gotujemy przez 20 minut. Dodajemy puree dyniowe i pomidory, gotujemy razem przez około 20 minut. Dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Sos mięsny z puree dyniowym
Obraną cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
Sos mięsny z puree dyniowym
Mięso, czosnek i cebulę smażymy na oleju kokosowym.
Sos mięsny z puree dyniowym
Obrane ze skórki pomidory kroimy w kosteczkę.
Sos mięsny z puree dyniowym
Do mięsa dodajemy pomidory i puree dyniowe.