Sposób przygotowania:
Gołąbki z mięsem drobiowym z szybkowara
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do gotującej się wody i po parzeniu z 2 minuty ściągać liście, z wystygniętych ściąć nożykiem gruby nerw na płasko. W wodzie po kapuście od razu ugotować ryż do miękkości z 15 minut, odcedzić na sitku i wystudzić.
Do miski dodać ryż ugotowany, mielone z indyka, jajka, kucharka, sól, pieprz mielony, paprykę ostrą, bazylię suszoną, posiekaną cebulę, wszystko ręką wyrobić z 2 minuty.
Na każdy liść nakładać farsz i zwijać ciasno liść w gołąbka.
Do szybkowara (9 litrów) włożyć sitko rozkładane (kapusta się nie przypali na dnie), na sitku układać gołąbki. Gołąbki w szybkowarze pokropić przyprawą w płynie, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu gotować na średnim ogniu 30 minut. Gdy szybkowar spuści ciśnienie otworzyć i gołąbki dobrze wystudzić (gotuję wieczorem i na noc do studzenia, zimne gołąbki wyjąć na talerz.
Wywar wylać do mniejszego garnka, wlać sok pomidorowy, zmiksowane pomidory ze skórką, śmietanę, wsypać mąkę i rózgą mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu.
Do miski dodać ryż ugotowany, mielone z indyka, jajka, kucharka, sól, pieprz mielony, paprykę ostrą, bazylię suszoną, posiekaną cebulę, wszystko ręką wyrobić z 2 minuty.
Na każdy liść nakładać farsz i zwijać ciasno liść w gołąbka.
Do szybkowara (9 litrów) włożyć sitko rozkładane (kapusta się nie przypali na dnie), na sitku układać gołąbki. Gołąbki w szybkowarze pokropić przyprawą w płynie, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu gotować na średnim ogniu 30 minut. Gdy szybkowar spuści ciśnienie otworzyć i gołąbki dobrze wystudzić (gotuję wieczorem i na noc do studzenia, zimne gołąbki wyjąć na talerz.
Wywar wylać do mniejszego garnka, wlać sok pomidorowy, zmiksowane pomidory ze skórką, śmietanę, wsypać mąkę i rózgą mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu.