Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Drobiowa wątróbka z makaronem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne danie z drobiowej wątróbki ,makaronu,warzyw i ziół

Drobiowa wątróbka z makaronem

Składniki:

Drobiowa wątróbka z makaronem

 

  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 2 średnie cebulki
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka wody oliwa do smażenia
  • maka pszenna do panierowania
  • makaron wstążki lub inny

Sposób przygotowania:

Drobiowa wątróbka z makaronem
Makaron ugotować w osolonym wrzątku i odcedzić. Na rozgrzana patelnię z oliwą wrzucić posiekane cebule, dodać cukier i odrobinę wody.Gdy cebulka częściowo się skarmelizuje to dodać zmiażdżony ząbek czosnku wymieszany ze szklanką wody. Papryki pokroić i dodać do cebuli-dusić ok. 15-20 minut(cebula musi częściowo się rozgotować).W między czasie uzupełniać płyn dolewając po trochu wody .Oczyszczoną wątróbkę popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem i panierować w mące.Obsmażyć na rumiano z obu stron i przełożyć na talerz.Pokroić ją w kostkę i włożyć na patelnię ,dodać makaron ,posiekane zioła i całość wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem ,chwilę podgrzewać i gotowe.