BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1428]

Drobiowe placuszki z pietruszką zieloną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo smaczne ,szybkie ,proste w wykonaniu placuszki drobiowe . Placuszki nadają sie na pyszną przekąskę imprezową , na smaczny obiad albo po prostu jak to u nas mówią na maszket zamiast cukierka.

Drobiowe placuszki z pietruszką zieloną Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Drobiowe placuszki z pietruszką zieloną

 

  • filet z kurczaka 1 szt,
  • jajko 1 szt + 1 żółtko,
  • mąka pszenna 3 łyżki,
  • majonez 2 łyżki,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • czosnek 2 ząbki,
  • sól i pieprz ,
  • przyprawa do kurczaka,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Drobiowe placuszki z pietruszką zieloną
Filet z kurczaka po oczyszczeniu i umyciu pokroić w kostkę( nie za dużą).

Posypać przyprawami , dodać mąkę, majonez, jajko oraz pokrojone drobniutko 2 ząbki czosnku.

Całość dobrze wymieszać i odstawić na 20 -30 minut .

Następnie kłaść ciasto porcjami na rozgrzany dobrze tłuszcz i smażyć małe placuszki na złoty kolor z każdej strony.
Drobiowe placuszki z pietruszką zieloną
Gotowe placuszki drobiowe gotowe do podania
Drobiowe placuszki z pietruszką zieloną
Filet z kurczaka po oczyszczeniu pokroić w drobną kostkę, dodać jajko i przyprawy
Drobiowe placuszki z pietruszką zieloną
Do ciasta dodać również mąkę, majonez oraz posiekaną natkę
Drobiowe placuszki z pietruszką zieloną
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
Drobiowe placuszki z pietruszką zieloną
Z gotowego ciasta smażyć małe placuszki

Tagi:

mięso danie