SUPERPRZEPIS

Drobiowe placuszki z cukinią i selerem

  • 2
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Drobiowe placuszki z cukinią i selerem Więcej zdjęć (5)

Drobiowe placuszki z cukinią i selerem z dużą ilością zielonej cebuli to mój dzisiejszy pomysł na pyszny obiad.

Składniki:

Drobiowe placuszki z cukinią i selerem

 

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 1 niewielka cukinia
  • 1 mały seler
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 młoda zielona cebulka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, papryka mielona do smaku

Sposób przygotowania:

Drobiowe placuszki z cukinią i selerem
Filet z kurczaka myjemy, kroimy w niewielką kostkę. Cukinie ścieramy na dużych oczkach, seler obieramy i ścieramy na małych oczkach. Wszystko przekładamy do miski dodając pokrojoną zieloną cebulkę i przeciśnięty czosnek. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką - mieszamy.

Z powstałej masy nakładamy blaszkę wyłożoną papierem przy pomocy łyżki niewielkie placuszki.

Pieczmy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25-30 minut (obserwujemy mają być lekko przyrumienione).
Drobiowe placuszki z cukinią i selerem
Filet kroimy w kosteczkę i przekładamy do miski
Drobiowe placuszki z cukinią i selerem
na tarce ścieramy cukinię i seler - przekładamy do kurczaka
Drobiowe placuszki z cukinią i selerem
dodajemy posiekaną zieloną cebulkę oraz czosnek, wbijamy jajko - doprawiamy
Drobiowe placuszki z cukinią i selerem
z powstałej masy nakładamy na papier do peiczenia placuszkii pieczemy

Tagi:

placki dania