edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Drobiowe roladki z chrzanem i botwinką

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kolejne wydanie drobiowych roladek, czyli smacznie, ładnie i szybko

Drobiowe roladki z chrzanem i botwinką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowe roladki z chrzanem i botwinką

 

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • garść młodych liści botwinki
  • 2 plastry chudej szynki
  • łyżka mąki pszennej
  • jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Drobiowe roladki z chrzanem i botwinką
Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, odcięłam majtające się polędwiczki (później również je opanierowałam i usmażyłam), a otrzymane płaty rozbiłam delikatnie tłuczkiem – żeby nie poprzerywać mięsa można to zrobić przez folię spożywczą. Każdy płat oprószyłam z obu stron solą i pieprzem. Rozsmarowałam po łyżeczce chrzanu, na którym rozłożyłam liście botwinki – kupiłam je już umyte i osuszone – i przykryłam plastrami szynki. Zwinęłam roladki, spięłam wykałaczkami i oprószyłam mąką. Obtoczyłam w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Obsmażyłam ze wszystkich stron na rumiano na niewielkiej ilości oleju, a następnie podlałam niewielką ilością wody i dusiłam pod przykryciem kilka minut. Roladki podałam z ryżem i świeżą botwinką przyprawioną sokiem z mandarynki.
Drobiowe roladki z chrzanem i botwinką
Na oprószonych solą i pieprzem płatach rozsmarowałam chrzan.
Drobiowe roladki z chrzanem i botwinką
Rozłożyłam świeże liście młodej botwinki.
Drobiowe roladki z chrzanem i botwinką
Botwinkę przykryłam plastrami chudej szynki..
Drobiowe roladki z chrzanem i botwinką
Obsmażyłam ze wszystkich stron na rumiano.