ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1011]

Drobiowo-warzywna tortilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna, aromatyczna, sycąca tortilla z kurczakiem i warzywami, idealny posiłek na szybko i na letnie dni.

Drobiowo-warzywna tortilla Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drobiowo-warzywna tortilla

 

  • tortilla 4 placki- 1 opakowanie,
  • udka kurczaka bez kości i skóry 4 sztuki,
  • jogurt naturalny 180 gram,
  • przyprawa kebab-gyros 1 opakowanie,
  • przyprawa wpłynie 1 łyżeczka,
  • olej rzepakowy do smażenia 4 łyżki

 

  • kapusta biała 1 mała główka,
  • cebula 1 sztuka,
  • cukier 2 yżki,
  • sól 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • ocet jabłkowy 1 łyżka,
  • olej rzepakowy 2 łyżki

 

  • jogurt gęsty grecko 380 gram,
  • ząbki czosnku 4 sztuki,
  • sos do mizerii z koperkiem 1 opakowanie,
  • cukier 1,5 łyżki,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • ocet jabłkowy 2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Drobiowo-warzywna tortilla
Udka bez kości , bez skóry wymieszać w jogurcie z przyprawą do kebab-gyrosa, dodać przyprawę w płynie, odstawić do lodówki na 1 godzinę.

Do rondla na gorący olej włożyć mięsko z marynatą, podsmażać z każdej strony na złocisto, wlać 1/2 szklanki i pod przykryciem dusić z 30 minut na średnim ogniu, wystudzić na letnie mięsko.

Kapustę białą drobno pokroić, zalać wrzątkiem, po 2 minutach wylać na sito, cebulę drobno pokroić wsypać do miski z cukrem, solą, pieprzem, wsypać kapustę z sitka, wymieszać, wlac olej i ocet jabłkowy.

Do gęstego jogurtu wsypać sos do mizerii z koperkie, cukiert, sól, wyciśnięy w prasce czosnek, ocet jabłkowy i wszystko wymieszać.

Mięsko pokroić w kostkę, pomidory pokroić w kostkę, na suchą, gorącą patelnię kłaść po 1 placku tortilli i podgrzać z z pół minuty z każdej strony.

Na placek tortilli nakładać kapustę, mięsko, pomidory, porcję sosu, zawijać w kształt wg uznania, podać z resztę sosu i kapusty.
Drobiowo-warzywna tortilla
Dodatki dodajemy jakie lubimy i jakie mamy w lodówce.
Drobiowo-warzywna tortilla
Na syuchej gorącej patelni każdy placek osobno podgrzać.
Drobiowo-warzywna tortilla
Placki zxawijamy w rulony lub składamy na płasko.