Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Drobiowy rosół z kapustą i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny domowy rosół gotowany z dodatkiem liścia kapusty i białej cebuli. U nas w domu podawany zawsze z makaronem.

Drobiowy rosół z kapustą i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowy rosół z kapustą i cebulą

 

  • 4 udźce drobiowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 liść kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy
  • sól pieprz
  • makaron do podania
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Drobiowy rosół z kapustą i cebulą
Kurczaka przekłądamy do garnka, zalewamy około 2,5 l wody i zagotowujemy, ściągamy szumowinę, dodajemy do smaku soli. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w podłużne ćwiartki. Dodajemy warzywa do wywaru wraz z obraną cebulą i liściem kapusty, zmniejszamy grzanie i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 60 minut. Na koniec gotowania doprawiamy rosół do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną. Rosół podajemy z makaronem, z posiekanym mięsem, marchewką i szczyptą siekanej pietruszki.
Drobiowy rosół z kapustą i cebulą
Etap 1 na udźcach z kurczaka gotujemy wywar
Drobiowy rosół z kapustą i cebulą
Etap 2 dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki warzywa
Drobiowy rosół z kapustą i cebulą
Etap 3 dodajemy obraną białą cebulę do rosołu
Drobiowy rosół z kapustą i cebulą
Etap 4 dodajemy również liść kapusty włoskiej - doprawiamy do smaku