Sposób przygotowania:
Rosół drobiowy z warzywami i makaronem
Do garnka włożyc umyte udka kurczaka. Zalać je 4 litrami wody i gotować. Gdy wytworzą się szumowiny zebrać je łyżką cedzakową. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić na kawałki. U mnie pietruszka jest pokrojona drobno gdyż użyłam mrożonej (oczywiście lepsza jest świeża). Pokrojone warzywa dodać do wywaru mięsnego, wsypać łyżeczkę soli, wegety do smaku i czarnego pieprzu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do czasu aż mięso i włoszczyzna będą prawie miękkie. W między czasie obrać cebulę, przekroić na pół lub na 4 części i "przypalić" ją na specjalnej płytce lub palniku. Dodać do rosołu i chwilę pogotować. Jeśli trzeba rosół ponownie doprawić do smaku. W osobnym ganku zagotować wodę z dodatkiem oleju na makaron i ugotować go do miękkości. Makaron rozłożyć na głębokich talerzach i zalać rosołem dodając warzywa. Każdą porcję udekorować natką pietruszki. Mięso z udek można rozdrobnić i wrzucić z powrotem do rosołu lub wykorzystać do drugiego dania.