zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Drożdżowa baba ślimakowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

zaskakująco dobre połączenie ciasta drożdżowego z serem i budyniem czekoladowym

Drożdżowa baba ślimakowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowa baba ślimakowa

 

 

  • Masa:
  • 200 g serka mascarpone
  • 300 g twarogu
  • 1 budyń czekoladowy
  • 100 ml jogurtu waniliowego
  • 1/4 szk cukru

 

  • 1 białko

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowa baba ślimakowa
Mleko lekko pogrzać.
Dodać rozdrobnione drożdże i dwie łyżki cukru.
Odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
Margarynę stopić i schłodzić
Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty drożdżowy rozczyn, resztę cukru, cukier waniliowy i żółtka oraz sól.
Wyrobić gładkie ciasto, przykryć je i odstawić na około 30 minut aby wyrosło.
W międzyczasie składniki na masę wymieszać, mogą być grudki.
Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blat, znowu wyrobić.
Blat podsypać mąką i rozwałkować prostokąt.
Na placek wyłożyć masę serową, rozsmarować po powierzchni ciasta i zwinąć roladę.
Roladę włożyć koliście do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia od brzegów tortownicy do środka.
Wierzch ciasta lekko naciąć w poprzek.
Posmarować je rozmąconym białkiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35 minut.
Drożdżowa baba ślimakowa
wyrośniete ciasto wyrobić i rozwałkować na prostokąt
Drożdżowa baba ślimakowa
na ciasto wyłożyć masę serową i równomiernie rozprowadzić po powierzchni
Drożdżowa baba ślimakowa
Ciasto zwinąć w roladę i koliście włożyć ją do tortownicy kończąc w środku tortownicy
Drożdżowa baba ślimakowa
wyrośnięte ciasto piec 35 minut w temperaturze 175 stopni