Sposób przygotowania:
Drożdżowa baba ślimakowa
Mleko lekko pogrzać.
Dodać rozdrobnione drożdże i dwie łyżki cukru.
Odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
Margarynę stopić i schłodzić
Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty drożdżowy rozczyn, resztę cukru, cukier waniliowy i żółtka oraz sól.
Wyrobić gładkie ciasto, przykryć je i odstawić na około 30 minut aby wyrosło.
W międzyczasie składniki na masę wymieszać, mogą być grudki.
Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blat, znowu wyrobić.
Blat podsypać mąką i rozwałkować prostokąt.
Na placek wyłożyć masę serową, rozsmarować po powierzchni ciasta i zwinąć roladę.
Roladę włożyć koliście do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia od brzegów tortownicy do środka.
Wierzch ciasta lekko naciąć w poprzek.
Posmarować je rozmąconym białkiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35 minut.
Dodać rozdrobnione drożdże i dwie łyżki cukru.
Odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
Margarynę stopić i schłodzić
Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty drożdżowy rozczyn, resztę cukru, cukier waniliowy i żółtka oraz sól.
Wyrobić gładkie ciasto, przykryć je i odstawić na około 30 minut aby wyrosło.
W międzyczasie składniki na masę wymieszać, mogą być grudki.
Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blat, znowu wyrobić.
Blat podsypać mąką i rozwałkować prostokąt.
Na placek wyłożyć masę serową, rozsmarować po powierzchni ciasta i zwinąć roladę.
Roladę włożyć koliście do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia od brzegów tortownicy do środka.
Wierzch ciasta lekko naciąć w poprzek.
Posmarować je rozmąconym białkiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35 minut.