Sposób przygotowania:
Gwiazda świąteczna z makiem
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru niewielkiej ilości i pozostawić do wyrośnięcia.
W miseczce przesiać mąkę dodać sól i cukier i wlać rozczyn z drożdży.
Wymieszać i dołożyć margarynę lub masło stopione i ostudzone, jajko. Wyrobić ciasto i odstawić aby podwoił swoją objętość.
W między czasie przygotować masę makową, mak zmielić wcześniej zamoczony i osączony na sitku. W garnku podsmażyć z cukrem i miodem, dodać rodzynki i bakalie ulubione.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i rozwałkować na dwa krążki 20 cm.
Nakładać masę makową i i przykryć drugim krążkiem, dookoła zlepić posmarowane białkiem. Na środku ułożyć literatkę aby zaznaczyć środek. Zrobić 16 nacięć i zwijać kilkakrotnie na zewnątrz łapiąc dwa kawałki jednocześnie zwijać ramiona gwiazdy.
Ciasto gotowe odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Przed pieczeniem posmarować białkiem i wstawić do piekarnika.
Piec w 170 stopniach około 30 minut na złoty kolor. Można posypać gotową cukrem pudrem.
W miseczce przesiać mąkę dodać sól i cukier i wlać rozczyn z drożdży.
Wymieszać i dołożyć margarynę lub masło stopione i ostudzone, jajko. Wyrobić ciasto i odstawić aby podwoił swoją objętość.
W między czasie przygotować masę makową, mak zmielić wcześniej zamoczony i osączony na sitku. W garnku podsmażyć z cukrem i miodem, dodać rodzynki i bakalie ulubione.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i rozwałkować na dwa krążki 20 cm.
Nakładać masę makową i i przykryć drugim krążkiem, dookoła zlepić posmarowane białkiem. Na środku ułożyć literatkę aby zaznaczyć środek. Zrobić 16 nacięć i zwijać kilkakrotnie na zewnątrz łapiąc dwa kawałki jednocześnie zwijać ramiona gwiazdy.
Ciasto gotowe odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Przed pieczeniem posmarować białkiem i wstawić do piekarnika.
Piec w 170 stopniach około 30 minut na złoty kolor. Można posypać gotową cukrem pudrem.