SUPERPRZEPIS

Wigilijna gwiazda z makiem

  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Wigilijna gwiazda z makiem Więcej zdjęć (8)

Tak właśnie pomyślałam przygotuję właśnie na Wigilię taką pyszną gwiazdę z makiem. Będzie pięknie się prezentowała na stole.Jest przepyszna.

Składniki:

Wigilijna gwiazda z makiem

Składniki:

 

  • jaja 2 szt

 

 

  • cukier 60 g

 

 

Nadzienie:

  • 300 gram masy makowej z puszki

 

 

 

 

 

  • olejek migdałowy 5-6 kropel

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania gwiazdy

Sposób przygotowania:

Wigilijna gwiazda z makiem

Wykonanie rozczynu:

Do szklanki tak do połowy wlewamy ciepłe mleko, rozpuszczamy w nim drożdże z łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczka do wyrośnięcia.

Wykonanie ciasta:

Mąkę przesiewamy,wsypujemy do misy, wlewamy wyrośnięty rozczyn . Dodajemy rozpuszczone ostudzone masło, resztę cukru i jaja i mleko. Wyrabiamy ciasto, zostawiamy je przykryte ściereczką na około 40 minut.Ciasto pięknie wyrosło, dzielimy je na 4 równe części, wałkujemy cztery równe koła. Blaszkę do tarty lub do tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy pierwszy placek i smarujemy makiem( wcześniej dodałam do niego pokrojone bakalie, żurawinę dałam suszoną oraz parę kropel aromatu migdałowego ), na to drugi placek i znowu smarujemy makiem na to trzeci placek smarujemy makiem i przykrywamy czwartym plackiem. Farsz nakładamy tak aby był z pół centymetra od brzegów ciasta. Zlepiamy ciasto na około, na środku kładziemy szklankę lekko dociskając, teraz już wiemy jak mamy pokroić gwiazdę. Kroimy ja na około 16 części. Każdy kawałek ciasta przekręcamy dwa razy i tak nam powstaje gwiazda.Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Teraz jak wyrosło smarujemy jajem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Ps. Farsz nakładajcie cienko i tak 1 cm od brzegu.
Zainspirowałam się jednym z przepisów z netu.

Wigilijna gwiazda z makiem
Do szklanki tak do połowy wlewamy ciepłe mleko, rozpuszczamy w nim drożdże z łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy
Wigilijna gwiazda z makiem
Ciasto pięknie wyrosło, dzielimy je na 4 równe części .
Wigilijna gwiazda z makiem
wałkujemy cztery równe koła, brałam wymiar pod blaszkę od tarty.
Wigilijna gwiazda z makiem
Smarujemy makiem( wcześniej dodałam do niego pokrojone bakalie, żurawinę dałam suszoną oraz parę kropel aromatu migdałowego
Wigilijna gwiazda z makiem
Drugi placek i znowu smarujemy makiem na to trzeci placek smarujemy makiem i przykrywamy czwartym plackiem
Wigilijna gwiazda z makiem
Zlepiamy ciasto na około, na środku kładziemy szklankę lekko dociskając, teraz już wiemy jak mamy pokroić gwiazdę . Kroimy ja na około 16 części.
Wigilijna gwiazda z makiem
Każdy kawałek ciasta przekręcamy dwa razy i tak nam powstaje gwiazda.Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.