WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Drożdżowa gwiazda z makiem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Drożdżowe ciasto w najładniejszej odsłonie, czyli świątecznej gwiazdy. Bardzo popularna na Boże Narodzenie.

Drożdżowa gwiazda z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowa gwiazda z makiem

 

  • 0,5 kg mąki
  • 4 żółtka
  • 1 białko
  • 180 ml mleka
  • 0,5 szkl cukru
  • 30 g masła lub margaryny
  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 g masy makowej z bakaliami
  • 3 łyżki rumu

Sposób przygotowania:

Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem trzech łyżek cukru. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, masło i cukier, ma koniec rosnące drożdże i dokładnie wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy, wykrawamy okręgi takiej samej wielkości. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy z masą makową oraz rumem. Blaty ciasta smarujemy masą makową jeden na drugim, na środku odbijamy koło i nacinamy do jego brzegów w 12-16 miejscach. Każdy pasek skręcamy dwukrotnie, sąsiadująco ww odwrotną stronę i sklejamy ich brzegi. Odstawiamy do wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok pół godziny w 180 stopniach. 
Drożdżowa gwiazda z makiem
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Drożdżowa gwiazda z makiem
Rozwałkowane ciasto smarujemy masą makową.
Drożdżowa gwiazda z makiem
Złożone ciasto nakrawamy do środka zostawiając koło.
Drożdżowa gwiazda z makiem
Zwijamy naprzemiennie kawałki i sklejamy brzegi.

Tagi:

bakalie