Sposób przygotowania:
Drożdżowa gwiazdaETAP 1:
Masło stopić i przestudzić, mleko lekko podgrzać. Makę przesiać i na sucho wymieszać z drożdżami i cukrem, dodać jajka, mleko i przestudzone masło, zagnieść ciasto.
Przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia po wyrośnięciu podzielić na trzy części i rozwałkować na placki około 25 cm średnicy.
ETAP 2:
Formę do tarty posmarować na dnie masłem i wysypać bułką tartą, następnie ułożyć jeden rozwałkowany placek i posmarować go masą makową,
ETAP 3:
przykryć drugim plackiem i posmarować nutellą na koniec przykryć ostatnim plackiem na koniec dokładnie skleić całe boki ciasta
ETAP 4:
pociąć na 16 części, ale nie docinać do końca.
ETAP 5:
Ponacinane części na ciasta przekręcić dwa razy, ale na przemian ( jeden w prawo, drugi w lewo) kiedy wszystkie części ciasta są już poskręcane to posklejać po dwa kawałki tylko brzegami i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
ETAP 6:
Dodatkowo jajko lekko ubić i posmarować nim wierzch ciasta, piec w temp. 180st około 30 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.