SUPERPRZEPIS

Drożdżowa gwiazda

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Drożdżowa gwiazda Więcej zdjęć (2)

To ciasto ostatnio jest bardzo modne w sieci u mnie oczywiście też było, ale nie z samym makiem, ale też z domową nutellą.

Składniki:

Drożdżowa gwiazda

ciasto:

dodatkowo:

  • 5 łyżek gotowej masy makowej
  • 5 łyżek domowej nutelli
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Drożdżowa gwiazda

ETAP 1:

Drożdżowa gwiazda
Ciasto po wyrośnięciu podzielić na trzy części.

Masło stopić i przestudzić, mleko lekko podgrzać. Makę przesiać i na sucho wymieszać z drożdżami i cukrem, dodać jajka, mleko i przestudzone masło, zagnieść ciasto.

Przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia po wyrośnięciu podzielić na trzy części i rozwałkować na placki około 25 cm średnicy.

ETAP 2:

Drożdżowa gwiazda
Dolny placem posmarować masą makową gotową

Formę do tarty posmarować na dnie masłem i wysypać bułką tartą, następnie ułożyć jeden rozwałkowany placek i posmarować go masą makową,

ETAP 3:

Drożdżowa gwiazda
U mnie jest to domowa nutella ale kupna też jest dobra.

przykryć drugim plackiem i posmarować nutellą na koniec przykryć ostatnim plackiem na koniec dokładnie skleić całe boki ciasta

ETAP 4:

Drożdżowa gwiazda
Ciasto naciąć jak tort.

pociąć na 16 części, ale nie docinać do końca.

ETAP 5:

Drożdżowa gwiazda

Ponacinane części na ciasta przekręcić dwa razy, ale na przemian ( jeden w prawo, drugi w lewo) kiedy wszystkie części ciasta są już poskręcane to posklejać po dwa kawałki tylko brzegami i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 6:

Drożdżowa gwiazda

Dodatkowo jajko lekko ubić i posmarować nim wierzch ciasta, piec w temp. 180st około 30 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.