Sposób przygotowania:
Placuszki na słodko z duszoną dynią
1. Dynię obieramy, usuwamy pestki, miąższ płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości, nadmiar wody odparowujemy. Dodajemy cukier do smaku i sok z cytryny według uznania. Dynię studzimy.
2. Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy mikserem na gładkie i bez grudek ciasto. Dodajemy wystudzoną dynię i mieszamy łyżką.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy porcje ciasta i smażymy z obu stron po kilka minut do zrumienienia się. Usmażone placuszki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
4. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi około 20 sztuk placuszków.
2. Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy mikserem na gładkie i bez grudek ciasto. Dodajemy wystudzoną dynię i mieszamy łyżką.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy porcje ciasta i smażymy z obu stron po kilka minut do zrumienienia się. Usmażone placuszki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
4. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi około 20 sztuk placuszków.