Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Drożdżowa rolada pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetnie smakuje sama, a także jako dodatek do barszczu czerwonego lub zupy krem. Idealnie sprawdzi się również jako przekąska na drugie śniadanie.

Drożdżowa rolada pieczarkowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowa rolada pieczarkowa

Ciasto

Farsz

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Drożdżowa rolada pieczarkowa

Rozczyn

Drożdżowa rolada pieczarkowa
Rozczyn po 10-15 min. - urósł i zaczął się pienić

Do miski wlać 100 ml ciepłego mleka i rozpuścić w nim cukier oraz drożdże. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min, aby rozczyn wyrósł.

Wyrabianie ciasta

Drożdżowa rolada pieczarkowa
Wyrobione, gładkie ciasto odstawić do wyrośnięcia

Do 2 szklanki mąki ekologicznej dodać sól, 3 łyżki oleju rzepakowego i rozczyn. Wyrabiać ciasto dodając resztę ciepłego mleka na przemian z pozostałą mąką. Na końcu dodać pozostałą ilość oleju rzepakowego i zagnieść ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45- 60 min.

Farsz

Drożdżowa rolada pieczarkowa
Gotowy do użycia farsz pieczarkowy z cebulką

Pokrojone w kostkę cebule wrzucić na rozgrzany olej rzepakowy i podsmażyć do zeszklenia. Pieczarki obrać ze skórki, umyć , pokroić w kostkę i wrzucić do zeszklonej cebuli. Smażyć aż cała woda z pieczarek odparuje. Przyprawić pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi. Wystudzić.

Przygotowanie rolady

Drożdżowa rolada pieczarkowa
Farsz rozsmarowany na rozwałkowanym cieście

Ciasto podzielić na 2 części. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć połowę zimnego farszu pieczarkowego i rozsmarować równomiernie.

ETAP 5:

Drożdżowa rolada pieczarkowa
Ciasto nafaszerowane pieczarkami i zwinięte w rulon

Następnie ciasto zwinąć w rulon, a oba końce podwinąć pod spód. To samo powtórzyć z drugą częścią ciasta. Rolady przenieść do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i włożyć do piekarnika.

ETAP 6:

Drożdżowa rolada pieczarkowa
Upieczone rolady przed posypaniem serem

Piec przez 30 min. w temp. 180 stopni. Po tym czasie, wyciągnąć, ponownie wierzch wysmarować rozmąconym jajkiem, posypać startym żółtym serem i majerankiem.

ETAP 7:

Drożdżowa rolada pieczarkowa
Upieczone rolady pieczarkowe z rozpuszczonym serem

Włożyć do piekarnika jeszcze na 10 min. Wyciągnąć i wystudzić.