Sposób przygotowania:
Drożdżowa rolada pieczarkowaRozczyn
Do miski wlać 100 ml ciepłego mleka i rozpuścić w nim cukier oraz drożdże. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min, aby rozczyn wyrósł.
Wyrabianie ciasta
Do 2 szklanki mąki ekologicznej dodać sól, 3 łyżki oleju rzepakowego i rozczyn. Wyrabiać ciasto dodając resztę ciepłego mleka na przemian z pozostałą mąką. Na końcu dodać pozostałą ilość oleju rzepakowego i zagnieść ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45- 60 min.
Farsz
Pokrojone w kostkę cebule wrzucić na rozgrzany olej rzepakowy i podsmażyć do zeszklenia. Pieczarki obrać ze skórki, umyć , pokroić w kostkę i wrzucić do zeszklonej cebuli. Smażyć aż cała woda z pieczarek odparuje. Przyprawić pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi. Wystudzić.
Przygotowanie rolady
Ciasto podzielić na 2 części. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć połowę zimnego farszu pieczarkowego i rozsmarować równomiernie.
ETAP 5:
Następnie ciasto zwinąć w rulon, a oba końce podwinąć pod spód. To samo powtórzyć z drugą częścią ciasta. Rolady przenieść do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i włożyć do piekarnika.
ETAP 6:
Piec przez 30 min. w temp. 180 stopni. Po tym czasie, wyciągnąć, ponownie wierzch wysmarować rozmąconym jajkiem, posypać startym żółtym serem i majerankiem.
ETAP 7:
Włożyć do piekarnika jeszcze na 10 min. Wyciągnąć i wystudzić.