Sposób przygotowania:
Rolada drożdżowa
Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu. Resztę składników przesypujemy do dużej misy, dolewamy olej. Gdy rozczyn wyrośnie przelewamy go do mąki z olejem i mieszamy. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki i dusimy razem z cebulką. Kiełbaskę kroimy w plasterki lub pozostawiamy całą i obsmażamy na patelni. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na długość blaszki do pieczenia. Smarujemy koncentratem. Posypujemy suszonymi ziołami i przyprawami. Całość posypujemy pieczarkami i startym serem, na jednym dłuższym boku układamy talarki lub całe kawałki kiełbasy. Roladę zwijamy zaczynając od boku z kiełbasą. Koniec ciasta dajemy na spód, a wierzch możemy posmarować łyżeczką przecieru i posypać jeszcze odrobiną sera żółtego. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 40 min. Rady Po pierwszych 20 min. można włączyć tylko grzałkę dolną. Roladę najlepiej kroi się przestudzoną. W przypadku krojenia tyle co upieczonej (jak w moim przypadku) staje się ona bardziej "zwarta", niższa i wizualnie mniej atrakcyjna:) Smak pozostaje bez zmian:)
marietta