Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszne bułeczki drożdżowe wypełnione pieczarkowym farszem . Smakują rewelacyjnie zarówno soli , jak i podane z gorącym czerwonym barszczykiem.

Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami

Składniki:

Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami

 

  • SKŁADNIKI :

 

  • ( ok. 6-8 szt )

 

  • ROZCZYN:

 

 

  • cukier - 10 g

 

 

 

  • CIASTO:

 

 

 

 

  • małe żółtko - 1 szt

 

  • FARSZ :

 

 

  • cebula - 2 szt

 

  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : ROZCZYN : Mleko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. CIASTO : Przesiewamy mąkę z solą do miski. Dodajemy posiekane zimne masło. Rozcieramy rękami tworząc bardzo drobniutki piasek. Dodajemy przygotowany rozczyn i roztrzepane żółtko. Wszystko razem dokładnie zagniatamy i wyrabiamy przez kilka minut. Odstawiamy do miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. FARSZ: Cebulkę drobno siekamy , podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki , solimy i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku.

CAŁOŚĆ: Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na ulubioną grubość ( ja wolę grubsze ). Rozsmarowujemy grzybowy farsz po całości. Zwijamy roladę ( zwijamy zaczynając od węższego boku ). Kroimy na 6-8 plastrów. Każdy lekko zgniatamy na ukos. Układamy na blasze , smarujemy odrobiną mleka. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20-25 minut. Smacznego!

Tagi:

ciasto