Sposób przygotowania:
Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : ROZCZYN : Mleko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. CIASTO : Przesiewamy mąkę z solą do miski. Dodajemy posiekane zimne masło. Rozcieramy rękami tworząc bardzo drobniutki piasek. Dodajemy przygotowany rozczyn i roztrzepane żółtko. Wszystko razem dokładnie zagniatamy i wyrabiamy przez kilka minut. Odstawiamy do miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. FARSZ: Cebulkę drobno siekamy , podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki , solimy i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku.
CAŁOŚĆ: Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na ulubioną grubość ( ja wolę grubsze ). Rozsmarowujemy grzybowy farsz po całości. Zwijamy roladę ( zwijamy zaczynając od węższego boku ). Kroimy na 6-8 plastrów. Każdy lekko zgniatamy na ukos. Układamy na blasze , smarujemy odrobiną mleka. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20-25 minut. Smacznego!
CAŁOŚĆ: Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na ulubioną grubość ( ja wolę grubsze ). Rozsmarowujemy grzybowy farsz po całości. Zwijamy roladę ( zwijamy zaczynając od węższego boku ). Kroimy na 6-8 plastrów. Każdy lekko zgniatamy na ukos. Układamy na blasze , smarujemy odrobiną mleka. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20-25 minut. Smacznego!