joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Paszteciki drożdżowe z kapustą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Delikatne i mięciutkie ciasto. Wspaniale smakują z czerwonym barszczykiem.

Paszteciki drożdżowe z kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paszteciki drożdżowe z kapustą

 

 

 

  • żółtko+ 2 łyżki mleka do posmarowania
  • kminek i mak do posypania

Sposób przygotowania:

Paszteciki drożdżowe z kapustą
Farsz najlepiej przygotować wcześniej: Kapustę drobno poszatkować, zalać wodą i zagotować. Przecedzić, zalać świeżą wodą (nie więcej niż poziom kapusty- woda powinna odparować podczas gotowania), dodać przyprawy i ugotować do miękkości. W międzyczasie zeszklić na oleju drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć. Kapustę wymieszać z pieczarkami, ostudzić. Ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, margarynę i jajko. Mleko lekko podgrzać wymieszać z drożdżami i wlać do miski z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść (w razie potrzeby podsypać mąką) i podzielić na 3 części. Stolnicę podsypać odrobiną mąki i każdą część rozwałkować na długie prostokąty. Przy dłuższym boku rozłożyć farsz, drugi brzeg lekko zwilżyć wodą (lepiej się skleją) i zwinąć długą roladę. Pokroić na paszteciki. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, posmarować żółtkiem i posypać kminkiem lub makiem. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.
Paszteciki drożdżowe z kapustą
Do miski przełożyc wszystkie składniki i dokładnie wyrobić
Paszteciki drożdżowe z kapustą
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok 45 min)
Paszteciki drożdżowe z kapustą
Ciasto rozwałkować na prostokąty i nakładać farsz, zwinąć
Paszteciki drożdżowe z kapustą
Paszteciki posmarować żółtkiem i posypać kminkiem lub makiem