Sposób przygotowania:
Drożdżowa zebra z jagodami
Drożdże kruszymy, zalewamy 3/4 szklanki mleka, wsypujemy2 łyżki cukieru. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min. aż drożdże zacznął rosnąć .Jajka trzepiemy z 2 łyżkami cukru. Dodajemy pozostałe mleko, i 3 szkl mąki , Dokładnie mieszamy. Dodajemy drożdże. Mieszamy. Następnie dodajemy olej i pozostałą makę. wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy jagody. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej 1 łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy ciasta na ok1,5 godz. aż wyrośnie. Blachę smarujemy masłem posypujemy mąką, Ciasta wykładamy łyżką na przemian ciemne i jasne. Wyrównujemy. Posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 1 godz w 180 stopnach.