Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki „maxi owoc” z kruszonką
Mąkę połącz z drożdżami, dodaj pozostałe składniki ciasta, a na końcu letnie roztopione masło. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż stanie się elastyczne (w razie konieczności delikatnie podsyp mąką). Wyrobione ciasto włóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw, aby ciasto podwoiło objętości, na około godzinę. Owoce umyj i zostaw do osuszenia. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwileczkę wyrób, następnie podziel na kilka równych części np. 10. Z każdego kawałka ciasta zrób kulkę, delikatnie ją spłaszcz, na środku układaj obtoczone w mące ziemniaczanej owoce, zlep brzegi ciasta i ponownie zrób kulkę. Tak przygotowane bułeczki możesz piec na dużej blaszce na papierze lub w wysmarowanej masłem i oprószonej kaszką manną formie do muffinek. Bułeczki układaj łączeniem do dołu i ponownie zostaw na około pół godziny przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Przygotuj kruszonkę. W małym rondelku roztop 1 łyżkę masła i zostaw do ostygnięcia. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Wyrabiaj do otrzymania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dodaj więcej mąki. Wyrośnięte babeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem wymieszanym z mlekiem i posyp kruszonką. Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.