Magiel Kuchenny

Magiel Kuchenny

Szef Kuchni
[Przepisów: 23]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Drożdżowe bułeczki „maxi owoc” z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Drożdżowe bułeczki z pysznymi owocami i kruszonką są u nas zawsze mile widziane. Każdy taką bułeczkę zje z wielką przyjemnością :) Polecam

Drożdżowe bułeczki „maxi owoc” z kruszonką

Składniki:

Drożdżowe bułeczki „maxi owoc” z kruszonką

 

  • Ciasto

 

 

  • Dodatkowo

 

  • mrożona mieszanka owocowa firmy Hortex;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 1 małe jajko rozkłócone z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek.

 

  • Kruszonka

 

  • 1 łyżka roztopionego masła;
  • 1 łyżka cukru pudru;
  • 2 krople ekstraktu waniliowego;
  • 1 łyżka mąki.

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki „maxi owoc” z kruszonką
Mąkę połącz z drożdżami, dodaj pozostałe składniki ciasta, a na końcu letnie roztopione masło. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż stanie się elastyczne (w razie konieczności delikatnie podsyp mąką). Wyrobione ciasto włóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw, aby ciasto podwoiło objętości, na około godzinę. Owoce umyj i zostaw do osuszenia. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwileczkę wyrób, następnie podziel na kilka równych części np. 10. Z każdego kawałka ciasta zrób kulkę, delikatnie ją spłaszcz, na środku układaj obtoczone w mące ziemniaczanej owoce, zlep brzegi ciasta i ponownie zrób kulkę. Tak przygotowane bułeczki możesz piec na dużej blaszce na papierze lub w wysmarowanej masłem i oprószonej kaszką manną formie do muffinek. Bułeczki układaj łączeniem do dołu i ponownie zostaw na około pół godziny przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Przygotuj kruszonkę. W małym rondelku roztop 1 łyżkę masła i zostaw do ostygnięcia. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Wyrabiaj do otrzymania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dodaj więcej mąki. Wyrośnięte babeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem wymieszanym z mlekiem i posyp kruszonką. Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.