Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Drożdżowe babeczki z owocami Ilonar

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne babeczki z jabłkami i gruszkami.

Drożdżowe babeczki z owocami Ilonar Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe babeczki z owocami Ilonar

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe babeczki z owocami Ilonar
Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy letnie mleko i łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrosną, Gdy wyrosną dodajemy je do przesianej do miski mąki wraz z solą. Jajka miksujemy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym i dodajemy do pozostałych składników wyrabiając elastyczne ciasto. Gdy zacznie ono odchodzić od dłoni dodajemy rozpuszczoną wcześniej i przestudzoną margarynę, w miarę potrzeby również mąkę. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Gdy ciasto wyrośnie wyklejamy nim foremki do muffinek lub babeczek( brzegi i spód), na środka wkładamy pokrojone kawałki owoców. Gruszki i jabłka można zastąpić również śliwkami lub innymi owocami sezonowymi. Babeczki odstawiamy, żeby wyrosły i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Drożdżowe babeczki z owocami Ilonar
Ciasto wyrabiamy i odstawiamy, żeby wyrosło.
Drożdżowe babeczki z owocami Ilonar
Ciastem wylepiamy brzegi i spód foremek.
Drożdżowe babeczki z owocami Ilonar
Babeczki wypełniamy dowolnymi owocami i pieczemy.