Sposób przygotowania:
Drożdżowe buchty pieczone
Do przesianej mąki dodac rozpuszczone w ciepłym mleku i nieco podrośnięte drożdże, ubite z cukrem jajka, otartą skórkę z cytryny, łyżke tłuszczu i tyle ciepłego mleka aby ciasto nie było twarde. Wyrobic pulchne ciasto, pozostawić na pół godziny w cieple do wyrośnięcia. Następnie brac ciasto po kawałku, rozpłaszczac na dłoni placuszki, nakładać po trochu powideł, zalepiać formując równe kulki. Maczać je w roztopionym ciepłym tłuszczu i układać ciasno jedną przy drugiej w wysmarowanym tłuszczem i wysypanym tartą bułką rondlu lub tortownicy. W ten sam sposób układać następne warstwy knedli. Po wypełnieniu formy mniej więcej do połowy wysokości wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i upiec na rumiano. Podawać knedle gorące lub zimne polane bitą śmietaną lub sosem waniliowym.
darek112