Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i jabłkami
Składniki na zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy do ruszenia.
Mleko podgrzewamy. Do gorącego dodajemy masło i odstawiamy do rozpuszczenia i przestudzenia (ma być letnie).
Do miski przesiewamy mąki, cukier puder oraz sól. Dodajemy jajko, żółtka i zaczyn drożdżowy. Zawartość miski mieszamy. Następnie wlewamy przestudzone mleko z masłem. Całość dokładnie mieszamy (ciasto będzie miało luźną konsystencję nie trzeba dodawać mąki). Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Rabarbar dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka obieramy i kroimy na 8, które dzielimy na pół.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy. Następnie układamy rabarbar oraz jabłka. Posypujemy łyżką cukru trzcinowego. Wierzch posypujemy kruszonkę (składniki na nią dokładnie rozcieramy palcami).
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st i pieczemy przez godzinę. Studzimy.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Mleko podgrzewamy. Do gorącego dodajemy masło i odstawiamy do rozpuszczenia i przestudzenia (ma być letnie).
Do miski przesiewamy mąki, cukier puder oraz sól. Dodajemy jajko, żółtka i zaczyn drożdżowy. Zawartość miski mieszamy. Następnie wlewamy przestudzone mleko z masłem. Całość dokładnie mieszamy (ciasto będzie miało luźną konsystencję nie trzeba dodawać mąki). Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Rabarbar dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka obieramy i kroimy na 8, które dzielimy na pół.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy. Następnie układamy rabarbar oraz jabłka. Posypujemy łyżką cukru trzcinowego. Wierzch posypujemy kruszonkę (składniki na nią dokładnie rozcieramy palcami).
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st i pieczemy przez godzinę. Studzimy.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
mocsłodkości
misia5
Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :) Osobiście nie zawiodłam się na tym przepisie ani razu :) Nie przejmuj się luźną konsystencją ciasta. Taka ma być. Nie trzeba dodawać więcej mąki :)