domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Książka Kucharska: Ciasto drożdżowe z truskawkami – 12 pysznych przepisów

Ciasto drożdżowe z truskawkami bez wyrastania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Jak mieć pyszne puszyste ciasto drożdżowe, które nie musi rosnąć i łączny czas z pieczeniem wynosi 1 godzinę.

Ciasto drożdżowe z truskawkami bez wyrastania

Składniki:

Ciasto drożdżowe z truskawkami bez wyrastania

Ciasto

 

  • 1/3 szklanki oleju;

 

 

 

  • 2 łyżki cukru;

 

 

Dodatkowo

 

 

  • 1 łyżka cukru

 

Kruszonka

 

 

  • 1/4 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z truskawkami bez wyrastania
Rabarbar oczyścić, pokroić, truskawki umyć i odszypułkować, zostawić na durszlaku do odsączenia.

Ze składników na kruszonkę utworzyć grudki.

Do sporej miski wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, sól, cukier, jajka i rozkłócić trzepaczką. Dodać przesianą mąkę i wlać olej, ja zawsze zwilżam ręce olejem, połączyć wszystko na jednolitą masę, najlepiej rękami.

Formę 20x20cm wyłożyć papierem i rozłożyć w niej ciasto. Do truskawek dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie, ułożyć na cieście, wszystko posypać kruszonką.

Piec około 40 minut w temp. 175 stopni