Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Racuszki jaglane z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Lekkie ale sycące placuszki z kaszy jaglanej, z dodatkiem jabłka i domowego cukru waniliowego. Najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem z kleksem jogurtu greckiego

Racuszki jaglane z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuszki jaglane z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Racuszki jaglane z jabłkami
Kaszę jaglaną wsypać do garnka, przepłukać dokładnie wodą, następnie zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości. Wystudzić. Do kaszy wbić jajka, dodać jogurt grecki, cukier waniliowy i mąkę pszenną. Wymieszać dokładnie łyżką na jednolitą masę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne. Jabłko pokroić w ósemki a następnie w plasterki. Wrzucić do masy i wymieszać. Na rozgrzaną patelnię (z niewielką ilością oleju) kłaść łyżką masę na placki, smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Podawać posypane cukrem pudrem, z dodatkiem jogurtu greckiego (dodatkowo posypałam placuszki rodzynkami bo takie było życzenie córeczki :)
Racuszki jaglane z jabłkami
Kaszę jaglaną wsypać do garnka, przepłukać dokładnie wodą, następnie zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości. Wystudzić.
Racuszki jaglane z jabłkami
Do kaszy wbić jajka, dodać jogurt grecki, cukier waniliowy i mąkę pszenną. Wymieszać dokładnie łyżką na jednolitą masę.
Racuszki jaglane z jabłkami
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne. Jabłko pokroić w ósemki a następnie w plasterki. Wrzucić do masy i wymieszać.
Racuszki jaglane z jabłkami
Na rozgrzaną patelnię (z niewielką ilością oleju) kłaść łyżką masę na placki, smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano.