Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżowe placki z ketchupem i serem żółtym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie placki można przygotować na obiad, kolację czy przekąskę. Z wierzchu chrupiące a w środku puszyste ciasto, ketchup, ulubione aromatyczne zioła prowansalskie, i do tego mnóstwo sera żółtego. Zróbcie, a nie pożałujecie.

Drożdżowe placki z ketchupem i serem żółtym

Składniki:

Drożdżowe placki z ketchupem i serem żółtym

Ciasto:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 3 kopiaste szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • około 300 ml ciepłej wody
  • 6 łyżek oleju

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżowe placki z ketchupem i serem żółtym
1. Drożdże razem z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy wodę z drożdżami i mieszamy widelcem, ale nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy sól i olej i przez kilka minut zagniatamy ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy podłużny placek i wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy. Placki układamy na blaszkach do pieczenia posmarowanych cieniutko masłem lub margaryną. Placki smarujemy ketchupem i posypujemy ziołami prowansalskimi.

3. Następnie pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia.

4. Na koniec posypujemy serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach i zapiekamy aż ser się roztopi.

5. Podajemy i smacznego życzę.

Tagi:

przystawki