Sposób przygotowania:
Drożdżowe placki z ketchupem i serem żółtym
1. Drożdże razem z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy wodę z drożdżami i mieszamy widelcem, ale nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy sól i olej i przez kilka minut zagniatamy ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy podłużny placek i wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy. Placki układamy na blaszkach do pieczenia posmarowanych cieniutko masłem lub margaryną. Placki smarujemy ketchupem i posypujemy ziołami prowansalskimi.
3. Następnie pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia.
4. Na koniec posypujemy serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach i zapiekamy aż ser się roztopi.
5. Podajemy i smacznego życzę.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy podłużny placek i wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy. Placki układamy na blaszkach do pieczenia posmarowanych cieniutko masłem lub margaryną. Placki smarujemy ketchupem i posypujemy ziołami prowansalskimi.
3. Następnie pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia.
4. Na koniec posypujemy serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach i zapiekamy aż ser się roztopi.
5. Podajemy i smacznego życzę.
gusia1000
Babeczka35
Są bardzo pyszne:)