Sposób przygotowania:
Zawinięte bułki z serem i parówką
Do miski wsypać mąkę i sól oraz czosnek i wymieszać. Drożdże rozmieszać do płynności z cukrem, dodać do nich wodę oraz olej i wymieszać. Wlać do mąki i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wyjąć z miski i rozłożyć na blacie na duży prostokątny placek. Ser zetrzeć na tarce i posypać nim powierzchnię ciasta. Wzdłuż ciasta na brzegu położyć 4 parówki i zawinąć je częściowo ciastem. Znowu położyć parówki i znów częściowo zawinąć i rak do końca aż zawiniemy wszystkie parówki i utworzy się rolada. Roladę ciąć na dowolnej grubości plastry i układać je płasko na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować je rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypać papryką ( ja posypałam część a część zostawiłam bez posypania ). Gdy bułki podrosną piec je w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez 30 minut. Upieczone można podać z ketchupem i spożywać na ciepło.
edytaha
zewa
My też lubimy takie kombinacje dziwne, hi, hi :)