Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Tarta z jajkiem i zielonymi liśćmi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To bardzo udany przepis. Nadzienie tarty składa się z młodych listków botwiny, szpinaku i dekoracyjnych jajek na twardo. Dodatkową ozdobą są jeszcze kiełki.

Tarta z jajkiem i zielonymi liśćmi

Składniki:

Tarta z jajkiem i zielonymi liśćmi

Na ciasto:

Na nadzienie:

  • 50 dag młodych listków botwinki i szpinaku
  • 3 dymki
  • 6 jajek na twardo
  • 20 dag miękkiej fety
  • po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i kiełków buraczanych
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Tarta z jajkiem i zielonymi liśćmi
1. Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Posiekaj z pokrojonym na kawałki masłem. Dodaj jajko i śmietanę. Składniki połącz, siekając nożem, a następnie zagnieć ciasto. Uformuj 

w kulę, zawiń w folię. Ciasto włóż do lodówki na 30 minut.

2. Listki przebierz, opłucz, osącz, odetnij korzonki, listki grubo posiekaj. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj listki i duś pod przykryciem przez 5 minut, aż opadną.

3. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną formę na tartę. Przykryj pergaminem, obciąż grochem i podpiecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C. Usuń pergamin z grochem.

4. Do środka włóż listki, posyp pokruszoną fetą. Na wierzchu ułóż połówki jajek na twardo. Zalej śmietaną roztrzepaną z jajkami. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C przez 30 minut. Posyp posiekanym szczypiorkiem i kiełkami buraków. Podawaj na gorąco zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Tagi:

tarta