mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Pyzy ziemniaczane z nadzieniem szpinakowo-serowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo smaczne pyzy ziemniaczane z farszem szpinakowym z dwoma rodzajami sera (feta oraz żółty) i papryką

Pyzy ziemniaczane z nadzieniem szpinakowo-serowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyzy ziemniaczane z nadzieniem szpinakowo-serowym

 

 

Sposób przygotowania:

Pyzy ziemniaczane z nadzieniem szpinakowo-serowym
Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie (wcześniej obrane) przekręcamy przez maszynkę, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajka oraz dodajemy sól. Dłońmi wyrabiamy ciasto o jednolitej konsystencji. Dzielimy na kawałki i wałkujemy w rulon. Kroimy jak na kopytka. Szpinak mrożony wykładamy na patelnie , podlewamy mlekiem, w momencie kiedy mleko wyparuje, dodajemy paprykę oraz sery. wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem,Dodajemy sól i pieprz. Farsz odsączamy. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy dłonią, wykładamy łyżką farsz i formujemy kulkę. Tak postępujemy za każdym razem. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
Pyzy ziemniaczane z nadzieniem szpinakowo-serowym
papryka pokrojona w kostkę, jako składnik farszu
Pyzy ziemniaczane z nadzieniem szpinakowo-serowym
wszystkie składniki farszu połączone już ze sobą
Pyzy ziemniaczane z nadzieniem szpinakowo-serowym
składniki służące do powstania ciasta na pyzy
Pyzy ziemniaczane z nadzieniem szpinakowo-serowym
uformowane, w środku z farszem kulki ziemniaczane