Sposób przygotowania:
Pyszna wątróbka kurczaka z jabłkami, cebulą
Świeżą wątróbkę kurczaka oczyścić z błonek, tłuszczyków, opłukać pod zimną wodą na durszlaku, wsypać do miski i zalać mlekiem z przyprawą w płynie, schować do lodówki na kilka godzin.
Na oleju podsmażyć na złocisto pokrojoną w kostkę cebulę, jabłka, do smaku dodać sól, pieprz ziołowy, paprykę ostrą.
Wątróbkę wylać z mlekiem na durszlak, odsączyć dobrze, wsypać do woreczka z mąką pszenną i dobrze obsypać, na oleju gorącym usmażyć na rumiano z każdej strony wątróbkę, pod koniec nakryć pokrywką i dusić na mniejszym ogniu z 5 minut, raz w tym czasie przemieszać, wątróbkę na talerzu posolić i posypać mielonym pieprzem.
Na surówkę zetrzeć na tarce grubsze oczka marchew, seler, jabłko, cebulę, dodać cukier, sól, pieprz mielony, wymieszać, dodać ocet jabłkowy.
Na oleju podsmażyć na złocisto pokrojoną w kostkę cebulę, jabłka, do smaku dodać sól, pieprz ziołowy, paprykę ostrą.
Wątróbkę wylać z mlekiem na durszlak, odsączyć dobrze, wsypać do woreczka z mąką pszenną i dobrze obsypać, na oleju gorącym usmażyć na rumiano z każdej strony wątróbkę, pod koniec nakryć pokrywką i dusić na mniejszym ogniu z 5 minut, raz w tym czasie przemieszać, wątróbkę na talerzu posolić i posypać mielonym pieprzem.
Na surówkę zetrzeć na tarce grubsze oczka marchew, seler, jabłko, cebulę, dodać cukier, sól, pieprz mielony, wymieszać, dodać ocet jabłkowy.