Sposób przygotowania:
Pyzy z kaszą manną
Farsz:
Kiełbasę przemielić w maszynce do mięsa.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę , posypać wegetą, przesmażyć na tłuszczu.
Ciasto:
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Surowe ziemniaki utrzeć na tarce o małych oczkach.
Połączyć starte ziemniaki z ugotowanymi, dodać kaszę manną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wyrobić ciasto .
Formować z ciasta grubsze wałeczki, pokroić na kawałki.
Z każdego kawałka uformować kulkę, lekko spłaszczyć, nałożyć łyżeczkę farszu, dobrze zlepić.
Gotować od razu w osolonej gotowanej wodzie, od wypłynięcia pyz, gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty.
Wybierać łyżką cedzakową na talerze, podawać pyzy polane tłuszczem z cebulką.
Kiełbasę przemielić w maszynce do mięsa.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę , posypać wegetą, przesmażyć na tłuszczu.
Ciasto:
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Surowe ziemniaki utrzeć na tarce o małych oczkach.
Połączyć starte ziemniaki z ugotowanymi, dodać kaszę manną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wyrobić ciasto .
Formować z ciasta grubsze wałeczki, pokroić na kawałki.
Z każdego kawałka uformować kulkę, lekko spłaszczyć, nałożyć łyżeczkę farszu, dobrze zlepić.
Gotować od razu w osolonej gotowanej wodzie, od wypłynięcia pyz, gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty.
Wybierać łyżką cedzakową na talerze, podawać pyzy polane tłuszczem z cebulką.