Sposób przygotowania:
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Zmieszać drożdże z 2 łyżeczkami cukru pudru i 1/3 szklanki śmietanki. Zostawić na 15 minut.Do przesianej mąki dodać resztę śmietanki ( lub mleka ), jajka , rozczyn, 1/2 łyżeczki cynamonu , 3 łyżki cukru pudru , szczyptę soli .Zmiksować dokładnie . Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany .( jak trzeba do dolać trochę śmietanki lub dosypać mąki .Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę . Wymieszać z ciastem .Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron .Podawać posypane cukrem cynamonowym ( Młynek ) , cukrem i cynamonem, polane kwaśną śmietaną , syropem klonowym lub z konfiturą np. z czarnej porzeczki .Ja smażę na małych patelenkach do blinów , pancakes -ów, ale można na zwykłej patelni też .Jedni wolą na ciepło inni na zimno- i tak i tak są smaczne .Daję suszone drożdże bo zawsze mam pod ręką - ale oczywiście ze świeżymi będą jeszcze lepiej rosły
bajtek
cherry