WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1764]

Drożdżowe racuszki z kokosową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Racuszki drożdżowe na świeżych drożdżach z serkiem waniliowym i z dodatkiem mąki kokosowej. Idealne jako deser lub posiłek.

Drożdżowe racuszki z kokosową nutą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Drożdżowe racuszki z kokosową nutą

 

  • Ok. 15g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 140g serka homogenizowanego waniliowego
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuszki z kokosową nutą

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier i ciepłe mleko i wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut. Obie mąki wsypać do miski. Wbić jajko. Dodać serek waniliowy i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystko zmiksować na jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wyłożyć porcje ciasta. Placki smażyć z obu stron na rumiano na małym ogniu. Wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.

Podawać np z cukrem pudrem lub dżemem.

Drożdżowe racuszki z kokosową nutą
Placki po usmażeniu wyłożone na talerz przykryty ręcznikiem papierowym
Drożdżowe racuszki z kokosową nutą
Placki w trakcie smażenia na patelni na oleju
Drożdżowe racuszki z kokosową nutą
Ciasto drożdżowe na placki po wyrośnięciu
Drożdżowe racuszki z kokosową nutą
Zaczyn drożdżowy dodany do pozostałych składników
Drożdżowe racuszki z kokosową nutą
Mąka pszenna i mąka kokosowa wsypane do miski