Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Słodkie polędwiczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Święta tuż, tuż, a na Święta no cóż, pyszne słodkie polędwiczki z pieczarkami, marchewkami, ananasami, podane z kopytkami lub ziemniakami.

Słodkie polędwiczki

Składniki:

Słodkie polędwiczki

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 kg pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • Puszka ananasów
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Słodkie polędwiczki

ETAP 1:

Słodkie polędwiczki

1. Polędwiczki wieprzowe myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy solimy i prużymy na rozgrzanym oleju do miękkości, można podlać wodą.

2. Na drugiej patelni prużymy obraną, pokrojoną drobno cebulę. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone w słupki marchewki.

3. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do warzyw, doprawiamy solą oraz pieprzem.

4. Pod koniec prużenia dodajemy pokrojone w słupki papryki.

ETAP 2:

Słodkie polędwiczki

5. Następnie robimy sos, zalewę z ananasów przelewamy do naczynia, wlewamy sos sojowy, ocet, ketchup, miód i mieszamy. Sos łączymy z warzywami.

ETAP 3:

Słodkie polędwiczki

6. Ananasa kroimy w kostkę, przekładamy do warzyw.

7. Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody i hartują wlewamy do sosu, 10 minut gotujemy.

8. Na koniec warzywa łączymy z mięsem.

ETAP 4:

9. Danie gotowe.

10. Smacznego.