SUPERPRZEPIS

Drożdżowe rurki z truskawkowo-śmietanowym kremem

  • 5
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 38
         
ocena: 4/5 głosów: 31
Drożdżowe rurki z truskawkowo-śmietanowym kremem

Te rureczki są po prostu pyszne, rozpływają się w ustach. Zapewniam, że nie można poprzestać na jednej. Pomimo, że ciasto jest drożdżowe to jest ono lekko kruche, i do tego ta pyszna skorupka z cukru...lekko kwaśny krem. Pysznie - zapraszam.

Składniki:

Drożdżowe rurki z truskawkowo-śmietanowym kremem

Ciasto:

Krem:

  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • około 30 dag świeżych truskawek
  • ewentualnie cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • około pół szklanki cukru
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • odrobina oleju

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rurki z truskawkowo-śmietanowym kremem

Wykonanie ciasta i formowanie rurek:

Drożdżowe rurki z truskawkowo-śmietanowym kremem
Z podanych składników robimy ciasto i formujemy rurki.

Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem i śmietaną. Masło lub margarynę siekamy z mąką, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy roztarte drożdże, żółtko i jajko. Zagniatamy ciasto. Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelka smarujemy olejem. Ciasto wałkujemy dość cienko na posypanej mąką stolnicy, kroimy w długie około dwu-centymetrowe pasy i owijamy nimi spiralnie przygotowane foremki.

Wykonanie rurek:

Drożdżowe rurki z truskawkowo-śmietanowym kremem
Następnie rurki obtaczamy w białku i cukrze.

Białko roztrzepujemy widelcem. Cukier wysypujemy na talerzyk. Następnie smarujemy białkiem za pomocą pędzelka z wierzchu zawinięte rurki i obtaczamy w cukrze.

Pieczenie:

Drożdżowe rurki z truskawkowo-śmietanowym kremem
Tak przygotowane rurki pieczemy i studzimy.

Tak przygotowane rurki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia cukrem do góry. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Gorące zdejmujemy z foremek i dobrze studzimy.

Krem i napełnianie:

Drożdżowe rurki z truskawkowo-śmietanowym kremem
Z podanych składników robimy krem i napełniamy rurki.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładką masę i odmierzamy 200 ml musu. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajmy mus z truskawek i dokładnie ubijamy, można dodać cukru pudru według uznania. Tak przygotowanym kremem za pomocą szprycy napełniamy wystudzone rurki.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisy wyszło mi 38 sztuk rurek.


Tagi:

owoce ciastka