Sposób przygotowania:
Drożdżowe rurki z truskawkowo-śmietanowym krememWykonanie ciasta i formowanie rurek:
Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem i śmietaną. Masło lub margarynę siekamy z mąką, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy roztarte drożdże, żółtko i jajko. Zagniatamy ciasto. Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelka smarujemy olejem. Ciasto wałkujemy dość cienko na posypanej mąką stolnicy, kroimy w długie około dwu-centymetrowe pasy i owijamy nimi spiralnie przygotowane foremki.
Wykonanie rurek:
Białko roztrzepujemy widelcem. Cukier wysypujemy na talerzyk. Następnie smarujemy białkiem za pomocą pędzelka z wierzchu zawinięte rurki i obtaczamy w cukrze.
Pieczenie:
Tak przygotowane rurki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia cukrem do góry. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Gorące zdejmujemy z foremek i dobrze studzimy.
Krem i napełnianie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładką masę i odmierzamy 200 ml musu. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajmy mus z truskawek i dokładnie ubijamy, można dodać cukru pudru według uznania. Tak przygotowanym kremem za pomocą szprycy napełniamy wystudzone rurki.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisy wyszło mi 38 sztuk rurek.
misia5
Babeczka35
Dziękuję i zapraszam, dziś przygotowane to jeszcze są:)
Beatris
Babeczka35
Zapraszam:) Już częstuję:)
karolinawkuchni
Polecam bardzo ! :)