Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Rurki z kremem ptysiowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Rurki, którym się nie oprzesz - smakują niczym te z cukierni ;)

Rurki z kremem ptysiowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rurki z kremem ptysiowym

 

 

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem ptysiowym
Do mąki dodajemy zimne masło i całość siekamy tasakiem aż do połączenia składników. Kolejno w odrobinie mąki rozcieramy drożdże i dodajemy je do masy na stolnicy. W mące tworzymy dołek, w który wlewamy śmietanę (użyłam 18%) i żółtka. Za pomocą tasaka siekamy całość dość długo aż do połączenia składników. Pod koniec możemy pomóc sobie rękoma i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z części rozwałkowujemy na cienki placek, a następnie wycinamy z niej cienkie paski. Jeśli ciasto się klei to podsypujemy dodatkowo mąką. Foremki do rurek smarujemy masłem i nawijamy na nie paski ciasta począwszy od chudszego końca. Ciasto dokładnie przyciskamy przy brzegach foremki, żeby nam się nie odkleiło podczas pieczenia. Za pomocą pędzelka ciasto smarujemy odrobiną mleka i maczamy je w cukrze. Na brytfance układamy gotowe rurki w pewnej odległości od siebie i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż do zarumienienia. Po upieczeniu jeszcze gorące rurki "wypychamy" z foremek - od chudszego końca.Przygotowujemy krem. Białka ubijamy na sztywną pianę, a w międzyczasie na ogniu gotujemy wodę z cukrem aż do zgęstnienia. Gdy białka będą ubite wlewamy cienkim strumieniem gorący jeszcze cukier i sok z cytryny i ubijamy wszystko jeszcze około minuty. Gorący krem przekładamy do szprycy i wypełniamy nim rurki. Odkładamy rurki na co najmniej 24 h do przegryzienia. Życzę smacznego ;)
Rurki z kremem ptysiowym
W mące tworzymy dołek, w który wlewamy śmietanę (użyłam 18%) i żółtka.
Rurki z kremem ptysiowym
Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z części rozwałkowujemy na cienki placek, a następnie wycinamy z niej cienkie paski.
Rurki z kremem ptysiowym
Po upieczeniu jeszcze gorące rurki "wypychamy" z foremek - od chudszego końca.
Rurki z kremem ptysiowym
Gdy białka będą ubite wlewamy cienkim strumieniem gorący jeszcze cukier i sok z cytryny i ubijamy wszystko jeszcze około minuty.