Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Drożdżowe serca z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne drożdżowe bułeczki w kształcie serc

Drożdżowe serca z powidłami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe serca z powidłami

 

  • ok.1 kg maki pszennej chlebowej

 

  • 5 łyżek cukru

 

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka

 

 

  • 1/3 szklanki oleju

 

  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • 1 cukier waniliowy

 

  • powidła śliwkowe

 

 

  • pędzelek

 

  • 2 różnej wielkości foremki w kształcie serduszek

Sposób przygotowania:

Drożdżowe serca z powidłami
Drożdże pokruszyć,wsypać cukier,który spowoduje,że dzrożdże się rozpuszczą.Dolać cieple mleko oraz wsypać ok.1 szklanki mąki.Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok.30 minut.Wyrośnięty zaczyn przelać do dużej miski ,dodać pozostałą mąkę,cukier waniliowy,sol,jajka,zaczać wyrabiać ciasto,pod koniec wyrabiania dodać olej.Gdy ciasto będzie spreżyste i nie będzie się kleilo do rąk odstawić je opruszone mąką i przykryte ściereczką do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto zagnieść raz jeszcze i ponownie pozostawić żeby wyrosło.Ponownie zagnieść i kawałki ciasta rozwałkować,wykrawać foremkami serca.Na każdą buleczkę będziemy potrzebować 2 serca,z tego w jednym trzeba wyciąć jeszcze mniejsze serduszko.Jedno całe serce smarować powidłami,pozostawiając suche brzegi.Nałożyć drugie,wycięte w środku,pozostanie środek z marmoladą.Tak przygotowane kawałki ciasta ułożyć na blaszce wyścielonej papierem.i odstawić do wyrośnięcia.Gdy wyrosną każdą bułeczkę smarować rozbełtanym jajkiem,z wierzchu i po bokach,Blaszkę wstawić do rozgrzanego piekarnika(180 stopni C) i piec przez ok. 20 min.Bułeczki są najsmaczniejsze w dniu upieczenia.
Drożdżowe serca z powidłami
Z ciasta wykrawać serca,w jednym z dwóch wykroić jeszcze mniejsze serduszko
Drożdżowe serca z powidłami
Całe serce smarować powidlami,pozostawić suche brzegi.Na to polożyć drugie wycięte w srodku
Drożdżowe serca z powidłami
Tak wyglądają gotowe do pomarowania rozbełtanym jajkiem.Wyciete środki pozostaną jako malutkie buleczki bez powideł,rownie smaczne.
Drożdżowe serca z powidłami
Bułki można posmarować jajkiem rownież przed wyrośnięciem.Ja zrobiłam część przed i część po

Tagi:

jajko jajka mak