SUPERPRZEPIS

Drożdżowe ślimaki z truskawkami

  • 4
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 32
Drożdżowe ślimaki z truskawkami Więcej zdjęć (6)

Drożdżowe urywane ślimaki z truskawkami to smak dzieciństwa na dzień dziecka i nie tylko ... Nie znam osoby która nie skusiłaby się na taki kąsek :)

Składniki:

Drożdżowe ślimaki z truskawkami

 

  • 500 g maki pszennej typ 500
  • 22 g drożdży
  • jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • około 200/250 ml gorącej wody (tyle ile weźmie mąka)
  • Truskawkowa konfitura bądź pieczone truskawki - do posmarowania (nadzienie)
  • olej do posmarowania ciasta
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaki z truskawkami
Do miski przesiewamy mękę, następnie dodajemy cukier, sól, wbijamy jajko i zalewamy gorącą woda (nie wrzątkiem) delikatnie mieszamy.

Do składników dodajemy pokruszone drożdże i wyrabiamy całość do uzyskania gładkiego ciasta. Lepimy kule, którą smarujemy olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (około 30-40 minut).

Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy delikatnie ugniatając, wałkujemy na wielki placek o grubości około 1cm. Powierzchnię ciasta smarujemy dżemem zostawiając wolny brzeg bez dżemu.

Ciasto zwijamy w rulon. Następnie kroimy na plastry o grubości około 2,5cm . Uzyskane ślimaki przekładamy na blaszkę - układamy z małymi odstępami i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia przykrywając ściereczką - ślimaczki się ze sobą połączą.

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zarumienienia około - 30 minut. Ślimaki studzimy na kratce. Podajemy oprószając cukrem pudrem.
Drożdżowe ślimaki z truskawkami
Do miski wsypujemy mękę dodajemy cukier, jajko, sól, zalewamy gorącą woda (nie wrzątkiem) delikatnie mieszamy
Drożdżowe ślimaki z truskawkami
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Drożdżowe ślimaki z truskawkami
Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy i rozwałkowujemy na wielki placek o grubości około 1cm.
Drożdżowe ślimaki z truskawkami
Ciasto zwijamy w rulon. Następnie kroimy na plastry o grubości około 2,5cm
Drożdżowe ślimaki z truskawkami
Uzyskane ślimaki układamy na blaszce z małymi odstępami i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, aż się ze sobą połączą i wyrosną. Pieczemy

Tagi:

ciasta