Sposób przygotowania:
Drożdżowe ślimaki z truskawkami
Do miski przesiewamy mękę, następnie dodajemy cukier, sól, wbijamy jajko i zalewamy gorącą woda (nie wrzątkiem) delikatnie mieszamy.
Do składników dodajemy pokruszone drożdże i wyrabiamy całość do uzyskania gładkiego ciasta. Lepimy kule, którą smarujemy olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (około 30-40 minut).
Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy delikatnie ugniatając, wałkujemy na wielki placek o grubości około 1cm. Powierzchnię ciasta smarujemy dżemem zostawiając wolny brzeg bez dżemu.
Ciasto zwijamy w rulon. Następnie kroimy na plastry o grubości około 2,5cm . Uzyskane ślimaki przekładamy na blaszkę - układamy z małymi odstępami i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia przykrywając ściereczką - ślimaczki się ze sobą połączą.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zarumienienia około - 30 minut. Ślimaki studzimy na kratce. Podajemy oprószając cukrem pudrem.
Do składników dodajemy pokruszone drożdże i wyrabiamy całość do uzyskania gładkiego ciasta. Lepimy kule, którą smarujemy olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (około 30-40 minut).
Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy delikatnie ugniatając, wałkujemy na wielki placek o grubości około 1cm. Powierzchnię ciasta smarujemy dżemem zostawiając wolny brzeg bez dżemu.
Ciasto zwijamy w rulon. Następnie kroimy na plastry o grubości około 2,5cm . Uzyskane ślimaki przekładamy na blaszkę - układamy z małymi odstępami i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia przykrywając ściereczką - ślimaczki się ze sobą połączą.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zarumienienia około - 30 minut. Ślimaki studzimy na kratce. Podajemy oprószając cukrem pudrem.
SylaUla
Magdalena88
Konczi
Dziękuję, też uważam że są świetne :)
Konczi
Tak tak ... deser i dla małych i dla dużych ...