Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 922]

Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Ciasto smakuje rewelacyjnie, nie wymaga wyrabiania i co ważne zawsze się udaje! Możecie użyć innych owoców.

Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania

Ciasto:

Dodatkowo:

Kruszonka:

Opcjonalnie:

  • cukier waniliowy
  • cukier cynamonowy (lub cynamon - jak ktoś lubi)

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania

Przygotowanie:

Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania
Wszystkie składniki należy umieszczać w misce równomiernie.

W dużej misce warstwami umieszczać:c pokruszone drożdże, cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól.
(Nie wolno zmieniać kolejności.)

Następnie miskę należy przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na około 3-4 godziny.
(Zawartości nie mieszać.)

Kruszonka:

Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania
Do kruszonki można też dodać cukier waniliowy.

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie połączyć za pomocą dłoni.

Ciasto:

Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania
Ciasto przed pieczeniem jest dość lepkie i odrobinę rzadkie.

Po odstaniu ciasta - należy je krótko wymieszać (najlepiej trzepaczką do ubijania) i przelać do formy (u mnie tortownica o średnicy 22 cm) wysłanej papierem do pieczenia.

Na cieście ułożyć jabłka pokrojone w kostkę i całość posypać cukrem cynamonowym, waniliowym oraz kruszonką.
Piec (nie rozgrzewać piekarnika) około 35 minut w 180 stopniach.

Gotowe ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Tagi:

owoce ciasto