Sposób przygotowania:
Drożdżówka z jabłkami bez wyrabianiaPrzygotowanie:
W dużej misce warstwami umieszczać:c pokruszone drożdże, cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól.
(Nie wolno zmieniać kolejności.)
Następnie miskę należy przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na około 3-4 godziny.
(Zawartości nie mieszać.)
Kruszonka:
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie połączyć za pomocą dłoni.
Ciasto:
Po odstaniu ciasta - należy je krótko wymieszać (najlepiej trzepaczką do ubijania) i przelać do formy (u mnie tortownica o średnicy 22 cm) wysłanej papierem do pieczenia.
Na cieście ułożyć jabłka pokrojone w kostkę i całość posypać cukrem cynamonowym, waniliowym oraz kruszonką.
Piec (nie rozgrzewać piekarnika) około 35 minut w 180 stopniach.
Gotowe ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.