VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Drożdżówka z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Taka domowa, z kruszonką, idealna do kubka zimnego mleka. Swoją przygotowałam z marmoladą, jednakże w lecie kiedy jest bogactwo owoców możemy zrobić ją właśnie ze świeżymi owocami.

Drożdżówka z marmoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżówka z marmoladą

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z marmoladą

ETAP 1:

Drożdżówka z marmoladą
Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki

Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej, muszą mieć podobną temperaturę.

ETAP 2:

Drożdżówka z marmoladą
Przygotowanie rozczynu drożdżowego - wyrośnięty rozczyn

Jako pierwszy przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Mieszamy ze sobą pokruszone drożdże, 2 łyżeczki mąki pszennej i łyżeczkę cukru.

Dolewamy 3 łyżki mleka, mieszamy (rozczyn musi mieć konsystencję śmietany). Odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 15-20 minut).

ETAP 3:

Drożdżówka z marmoladą
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera

Do misy miksera wsypujemy resztę mąki, cukier, szczyptę soli, jajka. Dolewamy rozczyn i resztę mleka. Wszystko wyrabiamy na gładką kleistą masę.

ETAP 4:

Drożdżówka z marmoladą

Na stolnicy rozsypujemy mąkę, wylewamy masę i zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego elastycznego ciasta. Ciasto podsypujemy mąką tak aby odchodziło od rąk.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

ETAP 5:

Drożdżówka z marmoladą

Po tym czasie formujemy prostokątny placek, rozsmarowujemy marmoladę po całości, zwijamy w rulon. Kroimy na mniejsze kawałki. Ruloniki układamy w tortownicy wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką.

Delikatnie smarujemy mlekiem aby kawałki połączyły się ze sobą.

ETAP 6:

Drożdżówka z marmoladą

W osobnej misce wyrabiamy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, rozdrabniamy w palcach, obsypujemy ciasto. Gotową drożdżówkę pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 40 minut. Studzimy.


Tagi:

ciasto