Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Babeczki drożdżowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jak co roku w sezonie trzeba zawsze coś przygotować słodkiego. Korzystając z truskawek przygotowałam truskawkowe babeczki.

Babeczki drożdżowe z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki drożdżowe z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Babeczki drożdżowe z truskawkami
Do rondla wlać mleko, dodać margarynę i oba cukry, zagotować, lekko ostudzić. Do miski pokruszyć drożdże, dodać odrobinę ciepłego mleka, wymieszać. Następnie dodać mąkę, jajko i resztę mleka, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk. Odstawić ciasto na kilka minut do wyrośnięcia.  

Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Formy do babeczek, wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Odrywać kawałki ciasta, z każdego kawałka zrobić kulkę, lekko spłaszczyć na dłoni, włożyć do środka po jednej truskawce i dobrze sklejać ciasto, formując kuleczki. Kuleczki układać w foremkach, odstawić do wyrośnięcia babeczek.

KRUSZONKA Do miski wyłożyć schłodzoną margarynę, dodać cukier i mąkę, rękoma rozetrzeć na kruszonkę. Babeczki posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 C. Ostudzone babeczki posypać cukrem pudrem.
Babeczki drożdżowe z truskawkami
Z podanych składników przygotowano ciasto drożdżowe
Babeczki drożdżowe z truskawkami
Z ciasta drożdżowego uformowano kulki lekko spłaszczono i ułożono na nich truskawki
Babeczki drożdżowe z truskawkami
Ciasto dokładnie zlepiać aby nie wydostały się truskawki
Babeczki drożdżowe z truskawkami
Zlepione dokładnie kulki układać w wysmarowanych foremkach