Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Jaglane drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 29

Drożdżówki są z dodatkiem kaszy jaglanej, która sprawia, że ciasto jest wilgotniejsze. Napełnione karmelizowanym rabarbarem i posypane słodką, maślaną kruszonką. Wszystko z nutką cynamonu, co jeszcze bardziej podnosi walory smakowe drożdżówek.

Jaglane drożdżówki z rabarbarem i kruszonką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jaglane drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

 

CIASTO DROŻDŻOWE:

KRUSZONKA :

Sposób przygotowania:

Jaglane drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

ETAP 1:

Jaglane drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Rabarbar smażyć, aż będzie się rozpadał.

Rabarbar pokroić na ok 1,5 cm kawałki. Rozpuścić masło z cukrem na dużej patelni albo na dwóch mniejszych. Tak, aby kawałki rabarbaru leżały koło siebie.

Kiedy masło z cukrem delikatnie zbrązowieje dodać kawałki rabarbaru. Smażyć, obtaczając rabarbar w syropie, aż będzie miękki i częściowo zacznie się rozpadać.

Przyprawić cynamonem i odstawić do wystudzenia.

ETAP 2:

Jaglane drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Do mąki wlać masę z kaszy, spieniony zaczyn i wsypać cukier.

Składniki kruszonki rozgnieść w palcach, aż uzyska się konsystencję mokrego piasku. Odstawić do lodówki.
1/2 szklanki mleka podgrzać i rozpuścić w nim drożdże z 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 min, aż drożdże się spienią.

Kaszę kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie, a następnie tuż przed gotowaniem, przelać na sicie wrzątkiem. Wodę zagotować i dodać kaszę. Gotować na małym ogniu przez około 10-15 min. Powinna być bardzo miękka. Jeszcze ciepłą zmiksować dokładnie blenderem na gładki krem razem z pozostałym mlekiem (1/2 szklanki) i żółtkami. Mąkę przesiać i połączyć razem z kaszą, cukrem i spienionym zaczynem.

Zagnieść ciasto, wyrabiając około 10 min.

ETAP 3:

Jaglane drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić i podzielić ciasto na 24 części.

ETAP 4:

Jaglane drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Z kawałka ciasta robić placuszki i zamykać w nich nadzienie.

Formować placki, na które wykładać porcję rabarbaru i sklejać nadając kształt drożdżówce.

ETAP 5:

Jaglane drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Uformowane drożdżówki układać na blaszce.

Gotowe układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Wierzch bułeczek smarować roztrzepanym białkiem i nałożyć dużo kruszonki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 25 min. Smacznego :)