Sposób przygotowania:
Jaglane drożdżówki z rabarbarem i kruszonkąETAP 1:
Rabarbar pokroić na ok 1,5 cm kawałki. Rozpuścić masło z cukrem na dużej patelni albo na dwóch mniejszych. Tak, aby kawałki rabarbaru leżały koło siebie.
Kiedy masło z cukrem delikatnie zbrązowieje dodać kawałki rabarbaru. Smażyć, obtaczając rabarbar w syropie, aż będzie miękki i częściowo zacznie się rozpadać.
Przyprawić cynamonem i odstawić do wystudzenia.
ETAP 2:
Składniki kruszonki rozgnieść w palcach, aż uzyska się konsystencję mokrego piasku. Odstawić do lodówki.
1/2 szklanki mleka podgrzać i rozpuścić w nim drożdże z 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 min, aż drożdże się spienią.
Kaszę kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie, a następnie tuż przed gotowaniem, przelać na sicie wrzątkiem. Wodę zagotować i dodać kaszę. Gotować na małym ogniu przez około 10-15 min. Powinna być bardzo miękka. Jeszcze ciepłą zmiksować dokładnie blenderem na gładki krem razem z pozostałym mlekiem (1/2 szklanki) i żółtkami. Mąkę przesiać i połączyć razem z kaszą, cukrem i spienionym zaczynem.
Zagnieść ciasto, wyrabiając około 10 min.
ETAP 3:
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić i podzielić ciasto na 24 części.
ETAP 4:
Formować placki, na które wykładać porcję rabarbaru i sklejać nadając kształt drożdżówce.
ETAP 5:
Gotowe układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Wierzch bułeczek smarować roztrzepanym białkiem i nałożyć dużo kruszonki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 25 min. Smacznego :)